Trójkąty, trójkąciki...
Draghan: Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC ma długość 8 oraz kąt BAC = 30
o. Oblicz długość
środkowej tego trójkąta.
Zadanie maturalne, maj 2011.
http://vpx.pl/i/2014/04/15/trójkąty_zadanie.png
Ja widzę treść polecenia, jako trójkąt
I. Aby obliczyć środkową, czyli
d, skorzystam
z tw. cosinusów dla trójkąta
III. Brakuje mi wartości
x.
| | 1 | |
Wartość x to |
| ramienia trójkąta ABC oraz trójkąta AHC, który jest trójkątem o |
| | 2 | |
kątach 30, 60, 90, o dłuższej przyprostokątnej równej 4. Widać to na trójkącie
II.
| | 16√3 | |
Z zależności boków w takim trójkącie, wychodzi mi, że y = |
| , a więc x = |
| | 3 | |
A kiedy zastosuję tw. cosinusów do trójkąta III, podstawiając wyliczonego
x, wychodzi
mi...
d = x

Najgorsze jest to, że nie mam pojęcia, w którym miejscu mojego rozwiązania jest błąd

Moje pytanie numer jeden: czy oparłem moje obliczenia na dobrych warunkach? Tj. czy wszystkie
rysunki są poprawne?
15 kwi 13:59
Draghan: Chyba widzę mój błąd (rachunkowy). Ale jeszcze muszę się upewnić. Wracam do obliczeń...

Ale moje pytanko nadal "jest w grze"
15 kwi 14:07
Draghan: Heh. Źle użyłem własności trójkąta 30,60,90

Jeden z jego boków ma długość a
√3, a ja
Ale i tak coś mi się nie zgadza

Wracam do liczenia.
15 kwi 14:18
razor: nie uzywaj wlasnosci trojkata 30,60,90 bo wtedy mozna sie latwo pomylic

przynajmniej ja sie
czesto mylilem. latwiej jest uzyc funkcji trygonometrycznych
15 kwi 14:20
Bogdan:
| 4 | | 2 | | √3 | | 4 | |
| = cos30o ⇒ |
| = |
| ⇒ a = |
| |
| 2a | | a | | 2 | | √3 | |
Z twierdzenia cosinusów w trójkącie ABD: s
2 =...
15 kwi 14:23
Trivial:

Rysunki wyglądają na poprawne. Ja mam inny sposób, który prowadzi do równań:
| | 4 | |
2xcos(30o) = 4 → x = |
| |
| | √3 | |
z = xcos(30
o) = 2
| | 4 | |
d2 = (8−z)2 + y2 = 36 + |
| |
| | 3 | |
15 kwi 14:27
Draghan: Już wszystko jasne. Sposób rozwiązania miałem poprawny, ale obliczenia się położyły. To znaczy
skopałem do kwadratu w jakichś trzech miejscach

Dziękuję

Sposób
Bogdana wykorzystałbym w przypadku, gdyby trójkąt ACH (gdzie H to punkt
przecięcia wysokości z podstawą trójkąta ABC) nie był jednym z tych charakterystycznych
15 kwi 14:28
Draghan: Czekaj,
Trivial, bo nie łapię jednego.
Pierwsza linijka

Skąd wynika?
Ogólnie Twój sposób również szybciutki i łatwy w użyciu, ale skąd ta pierwsza linijka?
15 kwi 14:30
Trivial: Z tego trójkąta z linią przerywaną.
15 kwi 14:31
Draghan: A. No tak

Dla Was po
15 kwi 14:31