matematykaszkolna.pl
Trójkąty, trójkąciki... Draghan: Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC ma długość 8 oraz kąt BAC = 30o. Oblicz długość środkowej tego trójkąta. Zadanie maturalne, maj 2011. http://vpx.pl/i/2014/04/15/trójkąty_zadanie.png Ja widzę treść polecenia, jako trójkąt I. Aby obliczyć środkową, czyli d, skorzystam z tw. cosinusów dla trójkąta III. Brakuje mi wartości x.
 1 
Wartość x to

ramienia trójkąta ABC oraz trójkąta AHC, który jest trójkątem o
 2 
kątach 30, 60, 90, o dłuższej przyprostokątnej równej 4. Widać to na trójkącie II.
 163 
Z zależności boków w takim trójkącie, wychodzi mi, że y =

, a więc x =
 3 
 83 

.
 3 
A kiedy zastosuję tw. cosinusów do trójkąta III, podstawiając wyliczonego x, wychodzi mi... d = x emotka Najgorsze jest to, że nie mam pojęcia, w którym miejscu mojego rozwiązania jest błąd emotka Moje pytanie numer jeden: czy oparłem moje obliczenia na dobrych warunkach? Tj. czy wszystkie rysunki są poprawne?
15 kwi 13:59
Draghan: Chyba widzę mój błąd (rachunkowy). Ale jeszcze muszę się upewnić. Wracam do obliczeń... emotka Ale moje pytanko nadal "jest w grze" emotka
15 kwi 14:07
Draghan: Heh. Źle użyłem własności trójkąta 30,60,90 Jeden z jego boków ma długość a3, a ja
 a3 
wstawiałem

2 
Ale i tak coś mi się nie zgadza Wracam do liczenia.
15 kwi 14:18
razor: nie uzywaj wlasnosci trojkata 30,60,90 bo wtedy mozna sie latwo pomylic emotka przynajmniej ja sie czesto mylilem. latwiej jest uzyc funkcji trygonometrycznych
15 kwi 14:20
Bogdan: rysunek
4 2 3 4 

= cos30o

=

⇒ a =

2a a 2 3 
Z twierdzenia cosinusów w trójkącie ABD: s2 =...
15 kwi 14:23
Trivial: rysunekRysunki wyglądają na poprawne. Ja mam inny sposób, który prowadzi do równań:
 4 
2xcos(30o) = 4 → x =

3 
 2 
y = xsin(30o) =

3 
z = xcos(30o) = 2
 4 
d2 = (8−z)2 + y2 = 36 +

3 
15 kwi 14:27
Draghan: Już wszystko jasne. Sposób rozwiązania miałem poprawny, ale obliczenia się położyły. To znaczy skopałem do kwadratu w jakichś trzech miejscach Dziękuję emotka Sposób Bogdana wykorzystałbym w przypadku, gdyby trójkąt ACH (gdzie H to punkt przecięcia wysokości z podstawą trójkąta ABC) nie był jednym z tych charakterystycznych emotka
15 kwi 14:28
Draghan: Czekaj, Trivial, bo nie łapię jednego. Pierwsza linijka Skąd wynika? Ogólnie Twój sposób również szybciutki i łatwy w użyciu, ale skąd ta pierwsza linijka?
15 kwi 14:30
Trivial: Z tego trójkąta z linią przerywaną.
15 kwi 14:31
Draghan: A. No tak emotka Dla Was po emotka emotka
15 kwi 14:31