Nierówność
KUBA: sin(x+π/6)cosx+snxcos(x+π/6)= 1/2 ,xe(0,2π) rozwiąż nierówność
15 kwi 11:54
J: ⇔ sin[(x+π/6) + x] = 1/2
15 kwi 11:56
DEXX: Mogłby ktos to rozpisać ? Nie wiem skąd sie co bierze
uzywamy wzoru sumi i róznicy kątów?
six (x+y) = sinxcosx + coxsinx?
15 kwi 14:25
J: Tak..
15 kwi 14:26
anonim: sinxcosy + sinycosx = sin (x + y)
| | π | |
w tym przypadku Y = x+ |
| |
| | 6 | |
| | π | | π | | π | |
czyli sin (x + x + |
| ) = sin (2x + |
| ) = sin2x cos(U{π}{6) + cos2x sin( |
| ) gdzie |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
sin |
| i cos |
| można podać z tablic, a sin 2x i cos 2x teżz tablic i lecisz dalej. |
| | 6 | | 6 | |
15 kwi 14:29
J:
A po co ? ....
| | π | | π | | π | | 5 | |
2x + |
| = |
| + 2kπ lub 2x + |
| = |
| π + 2kπ ... i wybierasz x ∊ <0,2π> |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
15 kwi 14:36