ciągi
marta: Hej mam problem z granicami ciągów zbieżnych
an = 1+2+3+...+2nn2+1
ma wyjść lim = 2, a mi cały czas wychodzi 1, co robię źle ?
15 kwi 11:44
marta: proszę o pomoc

15 kwi 12:02
marta: nie to nie wielkie dzięki
15 kwi 12:12
J:
Widzę to tak ..
| | 1 + 2n | | 2n + 4n2 | | 2n + 4n2 | |
1 + 2 + 3 + ...2n = |
| *2n = |
| i an = |
| } |
| | 2 | | 2 | | 2(n2 + 1 | |
15 kwi 12:12
marta:
15 kwi 12:13
15 kwi 12:13
WueR: Hmm... ja bym powiedzial, ze raczej:
| | 1 + 3 + ... + (2n−1) + 2 + 4 +...+ 2n | | n2 + n2 + n | |
an = |
| = |
| = |
| | n2+1 | | n2 + 1 | |
J, zauwaz, ze tam na koncu jest 2n, a nie n (wtedy Twoj sposob bylby ok − ale mamy tutaj inny
ciag).
15 kwi 13:23
Janek191:
1 + 2 + 3 + ... + 2n = 0,5*2n*(2n + 1) = n*(2n + 1) = 2 n
2 + n
więc
| | 2 n2 + n | | 2 +1n | |
an = |
| = |
| |
| | n2 + 1 | | 1 + 1n2 | |
więc
n→
∞
16 kwi 11:44