Okrąg wpisany w trójkąt równoramienny
Marta96: Na ramionach AC i BC trójkąta równoramiennego ABC wybrano punkty P i Q w ten sposób, że odcinek
PQ jest równoległy do podstawy AB i styczny do okręgu wpisanego w trójkąt ABC. Wykaż, że pole
trójkąta ABC jest równe:
|AB|2*P{|AB|*|PQ|}/ (2(|AB−|PQ|)
Moje rozwiązanie:
h/ |AB|=(h−2r)/|PQ|, h= (2r|AB|)/(|AB|−|PQ|)
1/2|AB|*h=p*r
p=|AB|2/(2*|AB|−|PQ|)
do udowodnienia brakuje mi r=√|AB|*|PQ|, tylko nie wiem jak do tego dojść. Nie wiem gdzie mam
wykorzystać fakt, że trójkąt jest równoramienny. Jak dodam w p=2b+a/ (2) będę miała dodatkową
niewiadomą, próbowałam z Pitagorasa, ale "brzydko" wychodzi.
15 kwi 10:54
Saref: Wiem, że późno, ale skorzystaj z faktów, że |PA| = |QB|, z warunku wpisania okręgu w czworokąt
|PA|+|QB| = |PQ|+|AB| oraz, że z pitagorasa masz (2r)2 + (1/2 * (|AB−PQ|)2 = |QB|2
21 kwi 20:06