Równanie okręgu
Ama: Napisz wzór równania okręgu, który jest obrazem okręgu o równaniu x2−2x+y2=0 w
jednodokładności o punkcie w środku (5,3) i skali k=−3/4.
Jak to zrobić?
15 kwi 09:53
irena_1:
x
2−2x+y
2=0
(x−1)
2−1+y
2=0
(x−1)
2+y
2=1
O=(1, 0), r=1
SO'=k*SO
O'=(a, b)
| | 3 | |
[a−5; b−3]=− |
| *[5−1; 3−0] |
| | 4 | |
a−5=−3
a=2
r'=|k|*r
15 kwi 10:04
Janek191:
x
2 − 2 x + y
2 = 0
( x − 1)
2 − 1 + y
2 = 0
( x − 1)
2 + ( y − 0)
2 = 1
Mamy :
środek S = ( 1 ; 0) i r = 1
| | 3 | | 3 | | 9 | |
Ponieważ k = − |
| więc r' = I k I *r = U{3]{4} r = |
| ⇒ r'2 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
A = ( 5; 3) − środek jednokładności
S' − obraz punktu S w tej jednokładności
Niech S' = ( x; y)
Musi być
→ →
AS' = k* AS
czyli
| | 3 | |
[ x − 5; y − 3 ] = − |
| *[ 1 − 5 ; 0 − 3] |
| | 4 | |
| | 3 | |
[ x − 5 ; y − 3 ] = − |
| *[ − 4 ; − 3] |
| | 4 | |
[ x − 5 ; y − 3 ] = [ 3;
94]
Równanie okręgu:
| | 1 | | 9 | |
( x − 8)2 + ( y − 5 |
| )2 = |
| |
| | 4 | | 16 | |
=============================
15 kwi 10:11
Janek191:
@Irena1 ?
15 kwi 10:15
irena_1: Tak, w obliczaniu współrzędnych wektorów źle wzięłam odejmowanie

SO'=[a−5; b−3}
SO=[1−5; 0−3]=[−4' −3]
a−5=3
a=8
Przepraszam. I dzięki, Janku, że zauważyłeś.
15 kwi 10:26
Ama: Dziękuję Wam za pomoc!
15 kwi 10:36