q
Dolar: | | cosx | |
2sin2x + |
| = 4cosx dla x∊ <0,2π> |
| | sinx | |
Pomoże ktos? ; (
15 kwi 09:52
J:
sinx ≠ 0
⇔ 2sin2xcosx + cosx − 4 cosx = 0 ⇔ cosx(2sin2x − 3) = 0
15 kwi 10:01
J: Sorry ... 4sin2xcosx + cosx − 4cosx = 0 ⇔ cosx(4sin2x − 3) = 0
15 kwi 10:03
Dolar: J pomnożyłes przez sinx więc powinno być −4sinxcosx z prawej strony
15 kwi 10:04
Dolar: ?
15 kwi 10:09
J:
Fakt ...

No to tak : ⇔ 4sin
2xcosx + cosx − 4sinxcosx = 0 ⇔ cosx(4sin
2x + 1 − 4sinx) = 0
15 kwi 10:16
Dolar: w tym drugim nawiasie zmienną t za sinx ?
15 kwi 10:20
J: Tak .... i pamiętaj o załozeniu: sinx ≠ 0
15 kwi 10:23
Dolar: sinx = t t∊<−1;1> sinx ≠ 0
4t
2−4t−1=0
Δ=0
| | π | | 5 | | π | | 3 | |
x = |
| lub |
| π lub |
| lub |
| π |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
15 kwi 10:34
J:
15 kwi 10:44
Dolar: dzięki J jest jeszcze druga częsć zadania,szukalem w interecie i okazało sie ze była robiona na
naszym forum
Za zbioru rozwiązań tego równania
losujemy bez zwracania 2 liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że co najmniej
| | π | |
jedno z wylosowanych rozwiązań jest wielokrotnością liczby |
| |
| | 2 | |
I ktoś daje taką odpowiedz
N = C42 = 6
mocA to nie C22 bo to jest "co najmniej jeden"
A' − żaden i wtedy 2 z 2
mocA' = C22 = 1
P(A')=1/6
P(A)=5/6
albo: N=4*3=12
nA'=2*1=2
P(A')=2/12=1/6
P(A)=5/6
Czy nie ma jakiegos innego sposoby? bo przyznaje z tego nic nie rozumiem
15 kwi 10:56
J:
Ja to widzę tak:
IΩI = 6
A
, − zdarzenie preciwne do A ( nie wylosowano żadnego rozwiązania będącego
wielokrotnością...)
IA
,I = 1
| | 1 | | 1 | | 5 | |
P(A') = |
| i P(A) = 1 − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
15 kwi 11:13
Dolar:
15 kwi 11:34