matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
aneta:
x
1
Pomozemi ktos w rozwiazaniu calki ? xsin
dx ? Czy moge sobie wyciagnac
przed
2
2
calke i zostanie mi xsinx dx . Metoda przez części będzie g=x g'=1, f'=sinx, f= cosx
15 kwi 09:42
irena_1:
x
∫ x sin
dx =*
2
x
g=x f'=sin
dx
2
x
g'=dx f=−2cos
2
x
x
x
x
*= −2x cos
−∫(−2cos
dx=−2x cos
+2∫ cos
dx=
2
2
2
2
x
x
=−2x cos
+4sin
+C
2
2
15 kwi 10:18