planimetria
Robaczek: Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta prostokątnego dzieli
przeciwprostokątna na odcinki o długościach 1 i 2. Oblicz długości boków tego trójkąta.
Ja zrobiłem układ równań
a
2+b
2=3
2
ale mi nie wychodzi, dlaczego?
15 kwi 01:29
Robaczek: To nie jest dwusieczna.. a jak sprawdzić kiedy jest, a kiedy nie ma dwusiecznej?
15 kwi 01:30
Eta:

α+β=90
o , h>0
z podobieństwa trójkątów ADC i DBC z cechy (kkk)
z tw. Pitagorasa b
2=(
√2)
2+1
2 ⇒ b=
√3
a
2=(
√2)
2+2
2 ⇒ a=
√6
c=3
15 kwi 01:40