calki
abc: potrafi ktos rozwiazac te calki ?
(lnx−ln2x)/x dx
x/e3x dx
sinx/(1+cos2x) dx
błagam , jutro mam kolokwium a nie wiem jak sie za nie zabrac
15 kwi 01:21
Marcin: Nie trafiłeś z godziną. Mało osób tu teraz przebywa
15 kwi 01:24
Anal Iza: Tam ma byc ln2x i cos2x czy moze ln2x i cos2x ?
15 kwi 01:25
abc: ln2x
15 kwi 01:26
15 kwi 01:30
abc: niby w oby dwoch w potedzie ma byc 2x , a gdyby bylo ln2x i tak samo z cos to jak bys to
zrobila ?
15 kwi 01:33
Anal Iza: 2.
To juz latwo przez czesci:
u=x v'=e
−3x
u'=1 v=−
13e
−3x
I
1 = −
13e
−3xx +
13 ∫e
−3xdx = −
13e
−3xx +
13 * (−
13e
−3x)
15 kwi 01:38
Anal Iza: 3. Zakladajac ze tam jest cos
2x. cos
2x wyglada dosc dziwnie bo nie ma podanego nawet
argumentu cosinusa.
| | sinx | | 1 | |
∫ |
| dx = | t=cosx,dt=−sinxdx | = −∫ |
| dt |
| | 1+cos2x | | 1+t2 | |
| | 1 | |
Na tą całke mamy juz elementarny wzor: ∫ |
| dx = arctgx + C |
| | 1+x2 | |
Czyli u nas: −arctgt = − arctg(cosx)
15 kwi 01:41
Anal Iza: | | lnx−ln2x | |
1. Zakladajac ze mamy ∫ |
| dx |
| | x | |
| | lnx−ln2x | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = | t=lnx, dt = |
| dx | = ∫(t−t2)dt = |
| t2 − |
| t3 = |
| | x | | x | | 2 | | 3 | |
15 kwi 01:45
abc: Bardzo ci dziękuje , jestem ci ogromnie wdzieczna
15 kwi 01:50
Anal Iza: Nie ma za co

Tez mi się zbliża kolokwium z tego wiec miałem okazję przecwiczyc
15 kwi 01:53