pochodna
agnieszka: Pomoglby ktos w rozwiazaniu takiej pochodnej ? pochodna (3x+ex)2x
15 kwi 00:09
Anal Iza: f(x) = (3x+ex)2x
f'(x) = [(3x+ex)2]'*2x+(3x+ex)2*(2x)'
f'(x) = 2x*2(3x+ex)*(3+ex) + 2(3x+ex)
Jak chcesz to można dalej jakos pogrupować
15 kwi 01:10
J:
Widzę to inaczej ...
f,(x) = 2(3x+ex)(3+ex)x + (3x+ex)2 = (3x+ex)[(2x(3+ex) +(3x+ex)] =
= (3x+ex)(6x +2xex + 3x + ex) = (3x+ex)(2xex + ex + 9x)
15 kwi 08:32
Janek191:
f(x) =( 9 x2 + 6x*ex + e2x)*x = 9 x3 + 6 x2*ex + x*e2x
więc
f' (x) = 27x2 + 12x*ex + 6 x2*ex + e2x + 2x*e2x =
= 27 x2 + ( 12 x + 6 x2)*ex + ( 1 + 2x)*e2x
15 kwi 09:03
J: Dokładnie to samo ...
15 kwi 09:20