oblicz prwdopodobieństwo
luiza: w koszyku jest 10 pralinek cytrynowych, 6 malinowych i 4 wiśniowe. wyciągnięto jedną pralinkę i
odłożono. Oblicz prawdopodobieństwo, że druga z wylosowanych pralinek bedzie cytrynowa.
błagam o wytłumaczenie mi rozwiązania tego zadania, bo nie mogę tego zrozumiec choć mam
odpowiedź do zadania i powinno niby wyjść 0,5 ale za nic tego nie rozumiem
14 kwi 22:45
PW: Jest to zadanie "na prawdopodobieństwo warunkowe". Było już omawiane?
14 kwi 22:49
PW: Dokładniej mówiąc: prawdopodobieństwo całkowite (wzór Bayesa).
14 kwi 22:50
luiza: mam troche zaległosci bo ostatnio chorowałam i nie zdązyłam nadrobic wszystkiego i nie rozumiem
tego
14 kwi 22:52
PW: Jeżeli jesteś w liceum, to może rysowaliście drzewka?
14 kwi 22:55
bezendu:
Wzór Bayesa nie obowiązuje w liceum
14 kwi 22:57
luiza: tak, ale te zadania gdzie rysowało sie drzewka były inne i o wiele łatwiejsze
14 kwi 22:57
luiza: ktoś pomoże?
14 kwi 23:05
luiza: prosze, to dla mnie bardzo wazne
14 kwi 23:23
PW: Pierwsze 3 gałązki: C M W (cytryna, malina, wiśnia) z prawdopodobieństwami odpowiednio
Na każdej z nich wiszą znowu C M W, tyle że pierwszą odłożyliśmy, więc prawdopodobieństwa będą
inne − z mianownikiem 19, zależne od tego co wypadło za pierwszym razem (i zostało odłożone).
Na przykład na gałązce C z pierwszego etapu wiszą C M W z prawdopodobieństwami odpowiednio
i tak dalej.
14 kwi 23:34
Marcinek : a z dwumianu newtona nie można ?
15 kwi 00:24
tomasz: przecież tą metodą drzewkową wychodzi inny wynik niz o,5
15 kwi 00:27
PW:
| | 10 | | 9 | | 6 | 10 | | 4 | | 10 | |
|
| • |
| + |
|
| + |
| • |
| = |
| | 20 | | 19 | | 20 | 19 | | 20 | | 19 | |
| | 90 + 60 + 40 | | 190 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 20•19 | | 20•19 | | 2 | |
15 kwi 14:44
daras: czemu tylko jedną wyciągnieto ? nie mozna było wszystkich? wtedy nie byłoby tyle rachunków, a
jakby je ktoś (zgadnijcie kto

wszystkie zjadł to problem z głowy
15 kwi 14:51
Draghan: | | 1 | |
"Metodą drzewkową" również wychodzi |
| |
| | 2 | |
Heh

Jedną wyciągnięto, ponieważ budżet nie przewidywał dostaw nowych pralinek w najbliższym
czasie − z czego wniosek: musi starczyć ich na resztę miesiąca
15 kwi 14:55
PW: daras jak zwykle żartuje, ale Marcinkowi odpowiem na poważnie:
− "z dwumianu Newtona" nie można, bo ważna jest kolejność wyjmowanych pralinek.
Rozwiązanie za pomocą drzewka sprytnie omija większość problemów, dlatego jest tak chętnie
stosowane przez zrozpaczone nauczycielki.
Przede wszystkim unikamy wyraźnego skonstruowania przestrzeni zdarzeń elementarnych Ω i
prawdopodobieństwa P. Niby można uznać, że Ω jest zbiorem uporządkowanych par:
Ω = {(c,c), (m,m), (w,w), (c,m), (m, c), (c,w), (w,c), (m,w), (w,m)},
ale ... zdarzenia elementarne w takiej przestrzeni nie byłyby jednakowo prawdopodobne −
nie można zastosować twierdzenia zwanego potocznie elementarną definicją prawdopodobieństwa.
Policzenie, że |Ω| = 9 z góry skazuje na niepowodzenie.
Należałoby na chwilę nadać każdej pralince indywidualne cechy, np. ponumerować je jako
(1) c1,...,c10, m1, m2,..., m6, w1, w2,w3,w4
i teraz konstruować przestrzeń Ω jako złożoną z 20•19 par, w takiej przestrzeni każde zdarzenie
elementarne ma jednakowe prawdopodobieństwo, można korzystać z klasycznej definicji
prawdopodobieństwa. Zdarzenie "za drugim razem wypadła pralinka cytrynowa" składa się z par
(x,ck), w których x jest dowolnym elementem ze zbioru (1), zaś ck∊{ c1,...,c10}, ck≠x.
Wystarczyłoby policzyć ile jest takich par i odpowiedź gotowa (mianownik 20•19 zgadza się).
Drzewko jest w gruncie rzeczy innym rozwiązaniem − zastosowaniem w sposób ukryty wzoru na
prawdopodobieństwo całkowite, na zasadzie "tak to się robi".
15 kwi 15:28
Draghan:
15 kwi 15:31
tomasz: pomyliłem sie przy rachunkach i mi na poczatku nie wyszło o,5, teraz juz wszystko jasne .
15 kwi 18:10