Wyznacz dodatnie wyrazy ciągu geometrycznego.
Karol: Witam! Proszę o wytłumaczenie, dlaczego jest tak, a nie inaczej:
Zadanie: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = −n4 + 29n2 − 100. Wyznacz wszystkie dodatnie
wyrazy tego ciągu.
Dlaczego w odpowiedziach jest postawiona taka nierówność: −n4 + 29n2 − 100 < 0, a nie >0 ?
Dzięki za odpowiedź.
14 kwi 22:23
Mila:

Trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo nie wiem jaka jest dokładnie wskazówka.
−n
4 + 29n
2 − 100>0 /*(−1)
n
4−29n
2+100<0
n
2=t, t∊N
+
t
2−29t+100<0
Δ=841−400=441
| | 29−21 | | 29+21 | |
t= |
| =4 lub t= |
| =25 |
| | 2 | | 2 | |
⇔t∊(4,25)
n
2>4 i n
2<25
(n−2)(n+2)>0 i (n−5)*(n+5)<0 i n∊N
+
n=3, n=4
Dodatnie sa wyrazy a
3 i a
4
14 kwi 22:48
Janek191:
a
n = − n
4 + 29 n
2 − 100
a
n > 0 ⇔ − n
4 + 29 n
2 − 100 > 0
n
2 = t > 0
Mamy
− t
2 + 29 t − 100 > 0
Δ = 841 − 4*(−1)*(−100) = 841 − 400 = 441
√Δ = 21
| | − 29 − 21 | | − 29 + 21 | |
t = |
| = 25 lub t = |
| = 4 |
| | − 2 | | −2 | |
więc
n
2 = 25 lub n
2 = 4
n = 5 lub n = 2
2 < n < 5
a
3 i a
4 są dodatnie.
==================
14 kwi 22:51
Karol: Dziękuję Wam bardzo, wszystko rozumiem.
14 kwi 23:43
Technik:
Mila fajnie, że jeszcze tu jesteś i, że pomagasz
14 kwi 23:45
Mila:
Dla Karola
Technik, Witaj, studencie, jak Ci się wiedzie?
14 kwi 23:47
Technik:
A dobrze, po pierwszym semestrze załapałem się na stypendium. Teraz mam luz bo wykładowcy
wiedzą, że poprawiam maturę i odpuścili na ten okres.
14 kwi 23:56
Marcin: Tak z ciekawości. Skoro już studiujesz, to po co poprawiasz maturę?
15 kwi 00:13