Zbieżność szeregu
Maslanek: Zbadać zbieżność szeregu:
| | 1 | |
Uznajmy, że ta 9 to n  . Całość to pierwiastek n−tego stopnia z |
| . |
| | n | |
Teraz mnie olśniło dopiero... Wystarczy wziąć lim (n→
∞) a
n=1. True?
| | (−1)n | |
A gdyby mieć zbadać zbieżność warunkową i bezwględną szeregu ∑ (n=1, ∞) |
| (to |
| | 9√n | |
samo)
Bezwzględna: jasne (rozumowanie jak wyżej)
Względna:
14 kwi 22:13
Maslanek: A
| | 1 | |
Wystarczyłoby pokazać, że ciąg |
| jest nierosnący. |
| | 9√n | |
Pokazuję nierówność:
√n+1<
√n |
n(n+1)
(n+1)
n<n
n+1
(n+1)
n<n*n
n
| |
| <1. Przechodząc do granicy mamy true  |
| n | |
14 kwi 22:17
Maslanek: W sumie truth
14 kwi 22:17
Maslanek: Chociaż też nie... W kryterium Leibnitza jest jeszcze lim (n→
∞) a
n=0...
Help
14 kwi 22:27
bezendu:
Maślanek czemu rozmawiasz sam ze sobą ?
14 kwi 22:28
Krzysiek: skoro nie jest spełniony warunek konieczny to szereg nie jest zbieżny.
14 kwi 22:28
Maslanek: No tak

. A z wyrazami naprzemiennymi?

Porcji



dziś nie było
14 kwi 22:28
Krzysiek: co z wyrazami naprzemiennymi? przecież (−1)n i tak nie zmienia tego,że ciąg nie zmierza do
zera
14 kwi 22:31
Maslanek: Dlaczego?
W końcu gdybyśmy wzięli wyrazy parzyste i nieparzyste, to oba szeregi byłyby rozbieżne. Więc
suma byłaby nieoznaczona. Wydaje się, że mogłaby być zarówno zbiezna jak i rozbieżna.
14 kwi 22:33
Maslanek: Aa...

Dobra.

Zrozumiałem

Warunek konieczny... Dzieki
14 kwi 22:34