n
łik: Nie umiem

Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej os Oy i równoległej do krawędzi przecięcia płaszczyzn
x + 2z = 0 oraz y — 3z + 2 = 0.
14 kwi 22:12
WueR: Niech □ oznacza iloczyn skalarny,
n − wektor normalny szukanej plaszczyzny
Rownanie parametryczne osi Oy:
{x=0
{y∊R
{z = 0; jej wektor kierunkowy: a = (0,1,0)
Jezeli nasza plaszczyzna ma zawierac Oy, to musi byc: a □ n = 0 (bo te wektory maja byc
prostopadle)
Jezeli nasza plaszczyzna ma byc rownolegla do prostej bedacej krawedzia przeciecia danych dwoch
plaszczyzn, to dodatkowo musi byc n □ b = 0, gdzie b to wektor kierunkowy tej krawedzi (aby go
wyznaczyc, wystarczy pomnozyc wektorowo wektory normalne naszych plaszczyzn)
15 kwi 13:40