zadanie
matma: Z trzech grup słuchaczy języka angielskiego kurs zdało 29osób. Z grupy najmniej licznej zdała
połowa słuchaczy, z grupy średniej 1/3 uczestników, a z grupy największej 1/4 słuchaczy. Ile
osób uczęszczało na kurs jeśli wiesz że liczby oznaczające liczbę słuchaczy w każdej grupie to
kolejne liczby naturalne?
2 lis 18:04
godzio187: robie
2 lis 18:08
godzio187: | 1 | | 1 | | 1 | |
| x+ |
| (x+1)+ |
| (x+2)=29 /*12 x∊N
|
| 2 | | 3 | | 4 | |
6x+4x+4+3x+6=348
13x+10=348
x=26
26+27+28=81 os
2 lis 18:11