rownanie kwadratowe
aparatka: rozwiąż równanie:
x
2 −5x + 30 = 10
√ x2 −5x +6
prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu
14 kwi 21:46
PW: Po ustaleniu dziedziny (to co pod pierwiastkiem ma być nieujemne) podstaw dla wygody
x2−5x+6 = t, t≥0
i rozwiąż odpowiednie równanie.
14 kwi 21:52
ZKS:
Dziedzinę ustal.
x2 − 5x + 30 = x2 − 5x + 6 + 24 zatem
x2 − 5x + 6 + 24 = 10√x2 − 5x + 6
(√x2 − 5x + 6)2 − 10√x2 − 5x + 6 + 24 = 0
niech √x2 − 5x + 6 = t ≥ 0 wtedy
t2 − 10t + 24 = 0.
14 kwi 21:55
aparatka: aaaa no tak i wszystko jasne
14 kwi 22:09
pigor: ..., lub jeśli nie wpadniesz na pomysł
ZKS−a ; takie podstawienie
√x2−5x+6=t i t∊R
+ , wtedy x
2−5x+6=t
2 /+24 i
x2−5x+30= t2+24.
14 kwi 23:06