problem
bezendu:

na boku trójkąta równobocznego KLM wybrano punkt taki a, że AM:AL=2:1 wyznacz sin kąta LKA
y
2=x
2+(3x)
2−2*x*3x*cos60
0
y
2=10x
2−3x
2
y
2=7x
2
y=
√7x
x
2=(
√7x)
2+(3x)
2−2*3x*
√7x*cosα
x
2=7x
2+9x
2−6
√7cosαx
2
−15x
2=−6
√7x
2cosα
sinα=U{
√21{14}
W książce inny wynik ?
14 kwi 21:46
bezendu:
| | √21 | |
sinα= |
| tak mi wyszło. |
| | 14 | |
14 kwi 21:48
Janek191:
Wygląda, że dobrze wyszło
14 kwi 21:57
bezendu:
To chyba błąd w arkuszu. Dziękuję
14 kwi 21:58
Saizou :
jał wychodzą mi dwa 'y'
w ΔKMA
| | 1 | |
y2=(3x)2+(2x)2−2*3x*2x* |
| |
| | 2 | |
y
2=4x
2
y=2x
w Δ AKL
y
2=7x
2
y=x
√7
14 kwi 21:59
Bogdan:
| | x | | y | |
Z twierdzenia sinusów: |
| = |
| |
| | sin(∡LKA) | | sin60o | |
14 kwi 22:01
Mila:
Dobrze.
Podobne zadanie już rozwiązywaliśmy.
14 kwi 22:01
bezendu:
Dziękuję, za odpowiedzi, chciałem się upewnić bo w arkuszu było inaczej.
14 kwi 22:04
bezendu:

Środkowa trójkąta ABC jest równa bokowi AC. Wyznacz kąty trójkąta ABC wiedząc, że |AB|=4
BC+2
√3
4+x
2=2x
2
4=x
2
x=4
I teraz z tw cos ?
Wiem, że można jeszcze z przyrównania ale czy ten sposób jest ok ?
14 kwi 22:11
Saizou : dlaczego wyszły nam dwa różne "y"
14 kwi 22:17
bezendu: ?
14 kwi 22:19
bezendu:
Wysokość poprowadzona z wierzchołka C ma długość h. Kąty BAC i ABC są ostre i mają odpowiednio
miaty α i β oblicz obwód trójkąta
| | h | | h | | h(cosβsinα+cosαsinβ) | |
Obw= |
| + |
| + |
| ? |
| | sinα | | sinβ | | sinαsinβ | |
14 kwi 22:21
bezendu: ?
14 kwi 22:42
bezendu: ?
14 kwi 22:54
Mila:
No i co z tym zadaniem 22:11?
x=2
h=√3 tam masz Δ równoramienny o ramionach x.
14 kwi 22:58
bezendu:
Tam, wiem jak wyliczyć kąty. Ale 22:21 ?
14 kwi 23:00
Saizou : ale po co liczyć kąty skoro są one dane ?
z funkcji sinus i tangens xd
14 kwi 23:02
bezendu:
Mówisz o zadaniu 22:21 ?
14 kwi 23:04
Saizou : tak xd
14 kwi 23:04
Eta:
22:21 jest ok
14 kwi 23:04
bezendu:
Dziękuję o to mi chodziło
14 kwi 23:05
Mila:
Dobrze, ostatni ułamek zapisz :
| | sinα+sinβ+sin(α+β) | |
Obw.=h* |
| |
| | sinα*sinβ | |
14 kwi 23:08
bezendu:
Dziękuję. I dziś jestem zadowolony z postępów
14 kwi 23:12
Eta:
Ja też

bo już czekam tylko na "zajączka"
14 kwi 23:26
Technik:
Zajączek to super ''gościu''
14 kwi 23:27
bezendu:
A ja nawet nie dopuszczam myśli, że to już niedługo...
14 kwi 23:27
14 kwi 23:28
Technik:
Eta pamiętasz tę dowody ? Podszkolisz mnie z prawdopodbieństwa ? Działania na zbiorach,
nierówności ? Wykładowcy przymykają teraz oko na mnie w okresie maja i kwietnia więc mam
jeszcze więcej czasu na naukę do matury
14 kwi 23:29
Eta:
Pamiętasz "wierszyk" ?
14 kwi 23:31
Technik:
Oczywiście ! Nawet nie wiesz ile ten wierszyk mi pomógł
14 kwi 23:32
Eta: To teraz "trenuj" zadania z prawdopodobieństwa
14 kwi 23:33
Technik:
Przeważnie są kostki, poszukam sobie i jutro Cię będę szukał na forum
14 kwi 23:34
Draghan: Wierszyk?

Jaki wierszyk?
15 kwi 09:48