na ile sposob..
(;_;): 1. Na ile sposobow moze wysiasc z windy 5 osob, ktore wsiadly na parterze w dziewieciopietrowym
bloku?
2. Ile zespolow liczy liga jezeli w sezonie letnim rozegrano 120 meczow (kazdy gral z kazdym
dokladnie jeden raz)?
Wyniki jakie mi wyszlo to:
1. 95
2. 6
natomiast nie wiem jak to "ladnie" zapisac
14 kwi 21:43
Janek191:
z.1
5 → 9
czyli N = 9
5
============
z.2
n*( n −1) = 240 = 16*15
n = 16
======
14 kwi 22:06
(;_;): skad ten wzor?
14 kwi 22:12
Janek191:
Który ?
14 kwi 22:31
14 kwi 22:43
Janek191:
Jeżeli mamy n zespołów, to jeden z nich zagra z n − 1 zespołami,czyli
będzie n*( n −1) wszystkich meczy.. Ale ten wynik trzeba podzielić przez
dwa ,bo mamy po dwa mecze każdych dwóch drużyn ( np. A z B i B z A.)
=====================
Np. 3 zespoły
A,B, C
Mecze:
A z B, A z C , B z C bo odpada B z A, C z A i C z B ( bo miało być po jednym meczu )

=================
Lub inaczej
Losujemy dwa zespoły z n zespołów:
| | | | n ! | | ( n −1)*n | |
N = | = |
| = |
| |
| | | 2 *( n −2) ! | | 2 | |
14 kwi 23:06
(;_;): a dlaczego losujemy 2 z n? jak do tego dojsc? Jakie jest tego uzasadnienie
dzieki za odpowiedzi
14 kwi 23:22
Janek191:
Mamy n drużyn.
Mecz gra 2 drużyny, więc tyle jest meczy ile jest podzbiorów dwuelementowych zbioru
n − elementowego.
14 kwi 23:35
(;_;): ok juz wszystko jasne, dzieki ΩΩ
14 kwi 23:38