matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria
Mariuszzz:
czy moze mi ktos pomoc zrozumiec zadanie nr 3?
http://www.zadania.info/d1584/95094
14 kwi 20:50
Janek191:
Mamy
sinα
17
=
sin β
25
c = I AB I = 12 + 16 = 28 oraz
h
h
sin α =
sin β =
b
a
więc
sin α
h
h
h
a
a
17
=
:
=
*
=
=
⇒ 25a = 17 b
sin β
b
a
b
h
b
25
17
289
a =
b ⇒ a
2
=
b
2
25
625
15 kwi 09:53