równania i nierówności.
abbadon: rozwiąż równanie.
ja bym to po prostu załatwiła potęgą ale matematyczka upierała się że to trzeba inaczej więc
nie mam pomysłu na to
a) f(x)=x−7 √x−1 +11 = 0
b) f(x)= x−3√x−2 − 20 = 0
wierzchołek funcji W=(2;−2), a>0. funkcja: f(x) = x2 +bx + c.
a) wyznacz miejsca zerowe funkcji wyszły mi 2+2√2 i 2−2√2
b) rozwiąż nierównośćf(x)≥62
i tu mi chodzi o sam przykład b
14 kwi 20:41
ZKS:
Ustal dziedzinę. Możesz zrobić w ten sposób
x − 7√x − 1 + 11 = 0
x − 1 − 7√x − 1 + 12 = 0
(√x − 1)2 − 7√x − 1 + 12 = 0
Dla ułatwienia zapisu niech √x − 1 = t ≥ 0
t2 − 7t + 12 = 0.
Dokończ.
14 kwi 20:44
razor: y = x
2 + bx + c
W(2,−2)
| | −b | | −b | |
xw = |
| = |
| = 2 ⇒ b = −4 |
| | 2a | | 2 | |
y
w = W(x
w) = 2
2 + 2(−4) +c = c − 4 = −2 ⇒ c = 2
y = x
2 − 4x + 2
teraz rozwiązujemy nierówność x
2 − 4x + 2 ≥ 62
x
2 − 4x − 60 ≥ 0
Δ = 16 + 4*60 = 256,
√Δ = 16
| | 4−16 | | 4+16 | |
x = |
| = −6 lub x = |
| = 10 |
| | 2 | | 2 | |
x ∊ (−
∞, −6> ∪ <10, +
∞)
14 kwi 20:52
abbadon: czyli będzie Δ= 49−48 = 1
x = 4 lub x= 3
tak?
14 kwi 21:28
ZKS:
Przecież teraz masz inną zmienną więc nie x = 4 lub x = 3 tylko ? = 4 lub ? = 3.
14 kwi 21:31
abbadon: tylko t
14 kwi 21:31
ZKS:
Właśnie a to t = √ ? dokończ.
14 kwi 21:34
abbadon: √x−1= t
czyli √x−1 = 4 ? albo √x−1 = 3
14 kwi 21:37