| 5 | π | 3 | 3π | |||||
Wiadomo, że sin x = | i x ∊ ( | , π) oraz tg y = | i y ∊ (π, | ). | ||||
| 13 | 2 | 4 | 2 |
| 5 | π | |||
jeżeli sinx = | i x ∊ ( | , π), wtedy x należy do 2 ćwiartki | ||
| 13 | 2 |
| 25 | 144 | |||
cos2x = 1 − sin2x = 1 − | = | |||
| 169 | 169 |
| 12 | 12 | |||
zatem cosx = | lub cosx = − | |||
| 13 | 13 |
| 12 | ||
w 2 ćwiartce cos jest ujemny więc cosx = − | ||
| 13 |
| 3 | sin(y) | 3 | ||||
tg(y) = | = | ⇒ siny = | cosy | |||
| 4 | cos(y) | 4 |
| 3 | 3π | |||
podstawiamy siny = | cosy i liczymy pamiętając o tym, że y ∊(π, | } (3 ćwiartka − | ||
| 4 | 2 |
ale możesz już dokończyć sam
| 5 | π | 12 | ||||
sin(x) = | ∧ x ∊ ( | ; π) ⇒ cos(x) = − | ||||
| 13 | 2 | 13 |
| 3 | 3 | 3 | 4 | |||||
tg(y) = | ∧ y ∊ (π ; | π) ⇒ sin(y) = − | ∧ cos(y) = − | |||||
| 4 | 2 | 5 | 5 |
| π | ||
Wiemy również że jeżeli argument jest w przedziale ( | ; π) [II ćwiartka] to | |
| 2 |
| 3 | ||
Natomiast dla przedziału (π ; | π) [III ćwiartka] sinus tak jak cosinus jest ujemny. | |
| 2 |