proszeee pomozcie mi :(
:(:(:(: Oblicz pole S trapezu równoramiennego ABCD w którym dłuższa podstawa AB ma długość 30 cm
ramiona BC i AD mają długość 10 cm a kąt ostry trapezu ma 68 . Korzystajac z kalkulatora wynik
podaj z dokładnoscia do 0,001cm&2
14 kwi 20:07
Dziadek Mróz:

α = 68
o
x = 10*cos(α)
cos(68
o) = 0.3746
x = 3.746
h = 10*sin(α)
sin(68
o) = 0.9272
h = 9.272
a = 30 − 2x
a = 30 − 2*3.746
a = 30 − 7.492
a = 22.508
| | (a + b)*h | | (22.508 + 30)*9.272 | |
P = |
| = |
| = 243.427 |
| | 2 | | 2 | |
14 kwi 20:34