matematykaszkolna.pl
zadania Anka: Karolina aby kupić nowy odtwarzac MP3 postanawia odkładać codziennie do skarbonki pewną kwotę pieniędzy. Pierwszego dnia włozyła 5 złotych zas kazdnego nastepnego dnia wkladala do skarbonki o 3 zlote wiecej niz dnia wczesniejszego. Przez ile dni Karolina musi odkładać pieniadze jezeli odtwarzacz Mp3 kosztuje 258 złotych ?
14 kwi 19:59
zawodus: Zależy czy duża jest skarbonka emotka
14 kwi 20:03
razor: Jeżeli już filozofujemy to pytanie czy skarbonka na początku była pusta? emotka
14 kwi 20:05
zawodus: O właśnie o tym nie pomyślałem emotka
14 kwi 20:08
5-latek: Alez oczywiscie ze tak Bo przeciez ta skarbonke najpierw nalezalo kupic Albo tez moglo tak byc ze dostala ja w prezencie emotka chociaz glowy za to nie dam
14 kwi 20:10
Kamix: A ja bez zbędnej filozofii podpowiem Pani Anii, że jest to ciąg arytmetyczny o wyrazie a1=5 i r=3, należy sprawdzić kiedy suma tego ciągu będzie większa bądź równa 258 ; ))
14 kwi 20:10
razor: Jeżeli Karolina chce odłożyć pieniądze na MP3 to dlaczego je marnuje kupując skarbonkę?
14 kwi 20:11
5-latek: Kamix Wlasnie do tego zmierzalismy emotka
14 kwi 20:12
5-latek: razor oto jest pytanie .
14 kwi 20:13
Draghan: I takie pytanie: dlaczego odtwarzacz MP3? W tej cenie można nabyć przyzwoity telefon, który będzie służył jako odtwarzacz równie skutecznie... emotka
14 kwi 20:33