Wykaż, że ...
Ola: Wykaż, że liczba 3
20 + 3
21 + 3
22 jest podzielna przez 13.
Zrobiłam tak:
3
20 + 3
21 + 3
22 = 3
20 + 9
20 + 27
20 = 39
20
39 : 13 = 3
chyba mam źle bo powinno się najpierw powinno się potęgować

Pomóżcie
14 kwi 19:53
Piotr 10: Wyłącz przed nawias
320(1+3+9)
14 kwi 19:55
razor: 320 + 321 + 322 = 320(30 + 31 + 32) = 320(1+3+9) = 13*320
14 kwi 19:55
5-latek: 320(1+31+32} policz ile bedzie w nawiasie .
Poza tym to zadanie juz bylo dzisiaj
14 kwi 19:56
ZKS:
Jak sama zauważyłaś najpierw potęgujemy więc to co zrobiłaś jest źle.
Dam wskazówkę wyłącz przed nawias 3?.
14 kwi 19:56
Piotr 10: Jak się rzucili wszyscy
14 kwi 19:56
ZKS:
Widzę że tłok idę kończyć projekt.
14 kwi 19:56
Ola: Dziękuję już rozumiem

nie odpisywałam bo jadłam kolację
Po prostu trzeba było wyłączyć czynnik przed nawias
14 kwi 21:45