Wyrażenia Algebraiczne Wykonaj Działania/Wielomiany ;C
POMOCY!!: Wykonaj działania:
Zapisz wielomian W w postaci iloczynu wielomianów stopnia pierwszego:
a) W(x)=x
2−3
b) W(x)=2x
2−6x−8
c) W(x)=x
3+x
2−x−1
14 kwi 19:31
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/1697.html do pierwszego
Moja rada naucz sie tego sam a nie dawaj do rozwiazania na forum
x
2−3 (skorzystaj z ewzoru a
2−b
2= (a+b)(a−b)
w c) podrupuj 1 z2 i 3 z 4 i wylacz wspolny czynnik przed nawias
b) delta i x
1 i x
2 i zapisz postac iloczynowa
14 kwi 19:41
POMOCY!!: wiem że to wydaje się bardzo proste dla cb ale dla niektórych nie, nie wiem jak to zacząć
konkretniej mi chodzi o zadanie 1 z wykonywaniem zadań bo tego ni jak mi nie idzie rozwiązać
natomiast drugie wstawiłem do sprawdzenia czy dobrze zrobiłem czy źle...
14 kwi 20:17
5-latek: bede jeszce chwile na forum Otoz dzialania na wyrazeniach wymiernych sa takie same jak na
ulamkach Z ty ze napierw musimy okreslic zalozenia co do mianownika Nie moze rownac sie 0
Otoz zeby dodac lub odjac od siebie dwa ulamki musimy je sprowadzic do wspolnego mianownika np
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 3 | |
|
| + |
| = |
| + |
| = |
| To jest jasne ?Tak?To wezmy 1 przyklad |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 5x+6 | | 1−x | |
|
| + |
| robimy najpirew zalozenie co do mianownikow x+2 ≠0 to x≠−2 i |
| | x+2 | | x2−4 | |
x
2−4≠0 to mamy tutaj wzor skroconego mnoenia a
2−b
2=(a+b)(a−b) czyli (x+2)(x−2)≠0 to x≠−2
lub x≠2 to x≠−2 juz mamy z 1 mianownika
Teraz musimy to sprowadzic do wspolnego mianownika . Zobacz ze x
2−4= (x+2)(x−2) a w1
mianowniku mamy (x+2) wiec to (x+2) jest zawrte w x
2−4 wiec wspolnym mianownikiem bedzie
x
2−4
To teraz licznik 1 wyrazenia musimy pomnozyc przez (x−2) a drugie wyrazenie pozostanie bez
zmian
Wiec mamy
| | 1−x | | (5x+6)(x−2)+1−x) | |
U{(5x+6)(x−2){x2−4}+ |
| = |
| = U{uporzadkuj licznik i zapisz |
| | x2−4 | | x2−4 | |
go }{x
2−4}
14 kwi 20:37
POMOCY!!: | | 5x2−5x−11 | |
hmm wyszło mi |
| zgodnie z odpowiedzią a te drugie mógłbyś poradzić jak wgl |
| | x2−4 | |
je ruszyć? ;x
14 kwi 20:44
5-latek: zauwaz ze 5−x= −(x−5)
14 kwi 21:00
POMOCY!!: | x2−10x | | 25 | |
| − |
| i  :x |
| −(x−5) | | (x−5) | |
14 kwi 21:05
POMOCY!!: no i wiem tyle że x2−10x−25 = (x−5)2
14 kwi 21:07