zadanko z pitagorasem
piotrek: Przyprostokątne trójkąta prostokątnego maja długości 3√7 cm i 4√7 cm. Oblicz wysokość
trójkąta poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego.
2 lis 17:50
godzio187: a=3√7
b=4√7
a2+b2=c2
c=5√7
| ab | | ch | |
| = |
| rysunek nie chcial sie zaladowal ale to chyba potrafisz zrobic |
| 2 | | 2 | |
2 lis 18:04
piotrek: Tak, wychodziły mi dziwne wyniki i postanowiłem tu przedstawić problem. Próbowałem jakiś
dziwnych rzeczy nie wpadając na pomysł podstawienia tego do wzoru na pole dzx
2 lis 18:08
marzena: a
2+b
2=c
2 a=3
√7 b=4
√7 c=?
(3
√7)
2+(4
√7)
2=64+112=176 c
2=176 czyli 13
√7
2 lis 18:32
marzena: I nie wiem co dalej
2 lis 18:54
godzio187: zle podniosłaś do 2 zara rozpisze
2 lis 19:09
godzio187: (3√7)2+(4√7)2=c2
9*7+16*7=c2
63 (a nie 64)+ 112+c2
c=5√7
2 lis 19:11
marzena: Dzięki godzio

mózg mi wysiada
2 lis 19:37