proszę o pomoc i wyjąśnienie tego zadania
W trójkącie równobocznym ABC wysokości AE i CD przecinają się w punkcie O.
a) Wykaż, że w trójkąt ODE jest podobny do tr. ADE. Oblicz skalę tego podobieństwa.
b) Wiedząc dodatkowo, że obwód trójkąta ODE wynosi 2, oblicz długość boku trójkąta ABC. Wynik
przedstaw w postaci a+b{c}, gdzie a,b,c należy do C i c>0
na razie sporządziłam rysunek do zadania, sprawdzcie mi go i podpowiedźcie co dalej ok? bardzo
proszę o pomoc
\
a) Wysokości w trójkącie równobocznym przecinają się w stosunku 2:1.
| 1 | ||
Na rysunku: s= | h | |
| 3 |
| 1 | ||
proporcjonalne) do | a (w trójkącie niebieskim), natomiast h (w trójkącie niebieskim) | |
| 2 |
| 1 | ||
jest proporcjonalne do | a (w trójkącie czerwonym). | |
| 2 |
| s |
| ||||||||
= | |||||||||
| h |
|
| 1 | ||||||||||||||||
Skala podobieństwa = | = | = | ||||||||||||||||
| h | 1 | 3 |