jak wyznaczyć współczynniki funkcji?
abbadon: Dana jest funkcja f(x) = x2 +bx + c. wyznacz współczunniki b i c, jeźleli zbiorem
rozwiązań nierówności f(x)<0 jest przedział
a) (−1;4)
b) (0;5)
c) (−2;2)
14 kwi 19:11
ZKS:
Dla przedziału (−1 ; 4) odczytujemy miejsca zerowe x1 = −1 oraz x2 = 4 zapisujemy
teraz w postaci iloczynowej funkcję f(x) wiedząc że współczynnik przy najwyższej potędze jest
równy 1.
f(x) = (x + 1)(x − 4)
Teraz wystarczy wymnożyć nawiasy i odczytać b oraz c. Tak samo robisz podpunkt b) i c).
14 kwi 19:14
abbadon: okej. dzieki. teraz wszystko jasne
14 kwi 19:17