prawdopodobieństwo
kyrtap: Liczba uczniów w klasie jest 812 razy mniejsza od liczby utworzonych z nich uporządkowanych
trójek. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania trzech osób, które są zapisane w dzienniku pod
numerami pierwszym, drugim, i trzecim (uwzględniamy kolejność).
14 kwi 18:54
Janek191:
n − liczba uczniów
| |
*3 ! − liczba uporządkowanych trójek |
| |
więc
| | | | n ! | |
812 n = | * 3! = |
| *3 ! = ( n −2)*( n −1)*n / : n |
| | | 3 ! *( n − 3) ! | |
812 = ( n −2)*( n −1)
czyli ( n −2)*( n −1) = 28*29
n − 2 = 28
n = 30
=====
14 kwi 19:02
Janek191:
cdn.
| | | | 30 ! | | 28*29*30 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 28*29*5 = 4 060 |
| | | 3 ! * 27 ! | | 6 | |
14 kwi 19:05
kyrtap: dzięki przeanalizuje to
14 kwi 19:08
kyrtap: Jankek191 jesteś jeszcze?
14 kwi 19:33
bezendu:
to zadanie chyba z OKE Poznań z tego roku ?
14 kwi 19:33
zawodus: Tak
14 kwi 19:36
kyrtap: 3 silnia to uporządkowanie a kombinacja 3 z n to wybór 3 uczniów?
14 kwi 19:41
kyrtap: tak panowie właśnie wszystkie zadania zrobiłem sam i tu proszę zagadka dla mnie jak zagadka
Sfinksa
14 kwi 19:44
kyrtap: to coś nie gra mi ja tak samo liczyłem wyszedł mi taki sam sposób a inne w odp mam rozwiązanie
14 kwi 20:09
bezendu:
Ta matura była bez sensu. 5 albo 6 zadań żywcem z zadania.info
14 kwi 20:12
Saizou : właśnie ta matura była bez sensu większość zadań była z poprzednich matur
14 kwi 20:13
kyrtap: wiem wiele takich gdzie schematami się leci
14 kwi 20:13
14 kwi 20:14
kyrtap: no i ja się nie do końca zgadzam z tą odp mam tak jak Janek rozwiązane
14 kwi 20:15