452
jann: dana jest parabola opisana rownaniem y=x2−8x+18. tworzymy trojkaty ABC takie, ze punkt A leszy
w poczatku ukladu wspol., punkt B=(xb,yb) lezy na paraboli, a punkt C=(xb, 0).
i tu moje pytanie, jak wyznaczyc punkty B i C?
14 kwi 18:52
...:
14 kwi 19:05
jann: jak to wyznaczyc?
14 kwi 20:07
razor: Punkt B musi być o współrzędnych (x, x2−8x+18), ponieważ musi leżeć na naszej paraboli, zatem
A(0,0)
B(x, x2−8x+18)
C(x, 0)
14 kwi 20:10
jann: a jak ten B dokladnie? bo delta wychodzi ujemna i wtedy nie wiem co dalej.
14 kwi 21:29
jann: ?
15 kwi 11:20
...:
... to Ty może przepisz (przerysuj) to zadanie a ne zamieszczaj tu jakichś bliżej
nieokreślonych reminiscencji. Takich punktów może być "w ciul" jak widzisz na rysunku.
A wszystkie będą miały współrzędne jak to napisał razor
Jeśli założysz dowolne xb ... policzysz yb
15 kwi 11:28