funkcja kwadratowa
Aboulaye: 1. Wiedząc, że wierzchołek paraboli znajduje się w punkcie W = ( 0 ; 0 ) oraz do paraboli
należy punkt A = ( 3 ; 18 ) napisz wzór ogólny funkcji kwadratowej, której wykresem jest ta
parabola.
2.Dla jakich x funkcja o równaniu f(x) = (x + 1)*(x − 1) przybiera wartości mniejsze od prostej
o równaniu: g(x) = x + 1
14 kwi 18:44
Janek191:
z.1
y = a*( x − p)2 + q
Mamy W = ( p; q ) = ( 0 ; 0)
więc
y = a*( x − 0)2 + 0 = a x2
Do paraboli należy punkt A = ( 3; 18) , więc
18 = a*32 = 9 a ⇒ a = 2
czyli
y = 2 x2
========
14 kwi 18:48
razor: 1) y = ax2
W(3) = 18
9a = 18
a = 2
y = 2x2
2)
(x+1)(x−1) < x+1
(x+1)(x−1) − (x+1) < 0
(x−1−1)(x+1) < 0
(x−2)(x+1) < 0
x ∊ (−1, 2)
jeśli czegoś nie rozumiesz to napisz bo nie rozpisywałem się za bardzo
14 kwi 18:49
5-latek:

to do zadania nr 2
14 kwi 18:52
Aboulaye: Wiem o co chodzi, dzięki wielkie wszystkim
14 kwi 18:53