Rozwiąż równanie:
Matejko: Rozwiąż równanie:
(√2+√3)x+(√2−√3)x=4
proszę o podpowiedź
14 kwi 18:33
Rojo: Z jakiej klasy to jest jak można spytać ?
14 kwi 18:37
ZKS:
Sprawdź czy √2 + √3 oraz √2 − √3 to liczby odwrotne.
14 kwi 18:37
Matejko: no są odwrotne ale co dalej?
14 kwi 21:12
ZKS:
To jak są odwrotne to jak teraz możesz zapisać to równanie?
14 kwi 21:16
Matejko: tak samo tylko jedno jako ułamek(odwrotność) i nei wiem co dalej
15 kwi 12:41
...:
... a dalej to wymnóż i podstawienie np...
15 kwi 12:48
razor: np. tak
podstawiamy (
√2+√3)
x = t
t
2 − 4t + 1 = 0
Δ = 16−4 = 12,
√Δ = 2
√3
| | 4−2√3 | |
t = |
| = 2−√3 lub t = 2+√3 |
| | 2 | |
wycofujemy sie z podstawienia
1) (
√2+√3)
x = 2+
√3
(2+
√3)
12x = 2+
√3
x = 2
2) (
√2+√3)
x = 2−
√3
(2+
√3)
12x = (2+
√3)
−1
x = −2
Odp. x ∊ {−2,2}
15 kwi 13:02
...:
... podstawiałeś za
√2+√3 ... to ta 1/2 w wykładniku chyba zabłądziła −
15 kwi 13:04
...: ...ok−
15 kwi 13:06
razor: nie do końca rozumiem o co ci chodzi
15 kwi 13:06
Matejko: ok dzięki
15 kwi 14:33