wyznacz dziedzinę funkcji kwadratowej
szwelx: Mam wyznaczyć dziedzinę funkcji (temat: Miejsca zerowe funkcji kwadratowej):
f(x)=(x−4)/(x2+10|x|−6)
mianownik musi być różny od 0, więc x2+10|x|−6≠0
Teraz zaczyna się mój problem, gdyż nie opanowałem do końca wartości bezwględnych, więc nie
jestem pewien czy liczę dobrze.
Przekształciłem to do postaci 10|x|≠x2−6, a następnie 10x≠x2−6 lub 10x≠6−x2
Dalej robię tak jak w poprzednich zadaniach z wyznaczaniem dziedziny f.kw. Przekształciłem
równania do postaci ogólnej funkcji kw., aby wyliczyć Δ, która wynosi 124 i osobno dla obydwu
nierówności szukam 2 miejsc zerowych, gdyż delta wychodzi dodatnia.
x1 i x2 dla pierwszego "wariantu" to 5+√31 oraz 5−√31, a dla drugiego −5−√31 oraz
−5+√31
Dziedzina więc powinna wyglądać tak: D=R/{5+√31,5−√31,−5−√31,−5+√31}
Odpowiedź to jednak D=R/{5−√31,−5+√31}
Dodam jeszcze, że w podobnym zadaniu miałem taką samą sytuację, tzn. wyszły mi cztery wyrażenia
nienależące do dziedziny, podczas gdy powinny to być tylko dwa i to po jednym z każdego
"wariantu".
Proszę o pomoc
14 kwi 18:32
Piotr:
policz sobie na przedziałach
x dla x ≥ 0
−x dla x <0
wtedy wszystko ladnie Ci wyjdzie
14 kwi 18:40
szwelx: czyli wychodzą te dwie odpowiedzi bo
√31≈5,6
5+5,6≥0 i −5+5,6≥0?
można by jeszcze podać skąd wychodzą te dwie zależności
x dla x ≥ 0
−x dla x <0?
14 kwi 18:53
5-latek: ja nie liczylem ale nie ≥0 (tylko >0 bo mianownik nie moze rownac sie 0
14 kwi 18:58