Jak ugryźć?
Julcia: w trapezie równoramiennym krótsza podstawa ma 6 cm a wysokość 8 cm a sinus ostrego kata wynosi
2/3. oblicz obwód tego trapezu
14 kwi 17:44
Janek191:

Mamy
b = 6
a = b + 2 x
| 8 | | 2 | |
| = sin α = |
| ⇒ c = 12 |
| c | | 3 | |
oraz
x
2 = c
2 − 8
2 = 12
2 − 64 = 144 − 64 = 80 = 16*5
x =
√16*5 = 4
√5
zatem
a = 6 + 2 x = 6 + 8
√5
Obwód trapezu
L = a + b + 2 c = 6 + 8
√5 + 6 + 2*12 = 36 + 8
√5
======================================
14 kwi 17:53
...:
x=
√144−64
itd
14 kwi 17:54
5-latek:

Zauwaz ze AE=FB i EF=DC
AB= 2*AE+DC
| | 2 | | DE | |
sin |
| = |
| wylicz z tego AD i masz ramie |
| | 3 | | AD | |
| | AE | |
Majac dany sinus wylicz cosinus (z jedynki trygonometrycznej i cos kątaDAE = |
| |
| | AD | |
Wylicz z tego AE
Masz juz wszystko do policzenia obwodu
14 kwi 17:58
Rojo:

sin α =
8a =
23
2a=24 /:2
a=12
8
2 + x
2 = 12
2
64 + x
2 = 144 /−64
x
2 = 80
x=
√80
x=
√16*
√5
x=4
√5
L=6cm + 12cm + 12cm + 6cm + 4
√5cm + 4
√5cm
=36cm + 8
√5cm
14 kwi 18:17
5-latek: No i co Julcia moze byc ?
14 kwi 18:19
Julcia: Dzieki
14 kwi 18:21