Mam obliczyć wartość wyrażenie tgS_1_2 - ctgS_1_8
drzewo: Mam obliczyć wartość wyrażenie tgS
12 − ctgS
18
S
12 to suma 12 początkowych wyrazów i mam już wyliczone że to jest 13π
| | 1 | |
S18 to suma 18 początkowych wyrazów i mam już wyliczone że to jest 28 |
| π |
| | 2 | |
| | 1 | |
tgS12 − ctgS18 = tg13π − ctg28 |
| π |
| | 2 | |
| | π | | π | |
tg(13π + 0stopni) − ctg(28π + |
| ) = tg0 stopni − ctg |
| = 0 − 0 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
i mam pytanie jaki wzór redukcyjny został tu wykorzystany ?
14 kwi 17:43
...:
... okres funkcji tangens i cotangens
14 kwi 17:45
zawodus: tg(180+α)=tgα
ctg(180+α)=ctgα
14 kwi 17:45
drzewo: a jeszcze mam takie pytanie we wzorach na maturze nie ma takich wzorów redukcyjnych, skąd mam
wiedzieć kiedy jakiego używać ? I trzeba je znać na pamięć ?
Bo mam tutaj np takie zadanie:
Oblicz U{sin225*cos315]{tg
21110}
i ze wzorów redukcyjnych:
sin(180 + α) = −sinα
cos(360 − α) = cosα
tg(k*180 + α) = tgα dla k ∊ C
U{sin225*cos315]{tg
21110} = U{sin(180 + 45)*cos(360 − 45)}{tg
2*(6*180 + 30) =
| | −sin45*cos45 | | −0,5 | | 3 | |
|
| = |
| = − |
| |
| | tg230 | | 3/9 | | 2 | |
i nie mogę ogarnąć tych wzorów, jak te wzory redukcyjne dobierać ?
14 kwi 17:53
14 kwi 17:54
drzewo: | sin225*cos315 | | sin(180 + 45)*cos(360 − 45) | |
| = |
| = |
| tg21110 | | tg2*(6*180 + 30) | |
| | −sin45*cos45 | | 3 | |
|
| = − |
| |
| | tg230 | | 2 | |
14 kwi 17:55
Janek191:
sin 225o = sin ( 180 + 45)o = ...
cos 315o = cos ( 360 − 45)o = ...
tg 1110o = tg ( 6*180 + 30)o = tg 30o =
14 kwi 18:00
Janek191:
sin 225o = sin ( 180 + 45)o = ...
cos 315o = cos ( 360 − 45)o = ...
tg 1110o = tg ( 6*180 + 30)o = tg 30o =
14 kwi 18:00
drzewo: tak wiem ale skąd wiadomo że np w tym zadaniu takie wzory należy zastosować ? Na maturze trzeba
znać je na pamięć ?
14 kwi 18:00
Janek191:
To chyba oczywiste

Teraz na maturze można korzystać z wzorów
14 kwi 18:03
drzewo: ale w tablicach maturalnych nie ma tych wzorów redukcyjnych, tylko kilka podstawowych jest.
14 kwi 18:08
drzewo: ?
14 kwi 18:20
14 kwi 18:43