2 zadania
drzewo: Zadanie 1
Liczba (157 − 117)(135 − 105)
jak się za to zabrać ?
Zadanie 2
Wielomian W(x) = x3 + 2x2 +ax +b jest podzielny przez Q(x) = x2 + 2 ,
jeśli a = ? , b = ?
x3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3 + 2x2 +ax + b : x2 + 2
−x3 − 2x2
ax + b
i nie wiem jak to dalej dzielić ? bo wychodzi teraz ax−1
14 kwi 17:40
zawodus: Dzielenie do bani.
Pierwsze zadanie jakie ma polecenie?
14 kwi 17:41
drzewo: nie odpisałem zadania 1 , całe zadanie brzmi Liczba (157 − 117)(135 − 105) jest podzielne
przez:
A.15 B.13 C.7 D.12
14 kwi 17:57
drzewo: w 2 zadaniu powinienem zacząć wynik od x ale to i tak nic nie zmienia, bo reszta pozostaje
takie same
14 kwi 17:58
ZKS:
| | b | |
x3 + 2x2 + ax + b = x(x2 + a) + 2(x2 + |
| ) |
| | 2 | |
Wspólny czynnik ma być x
2 + 2 ponieważ wielomian W(x) jest podzielny przez x
2 + 2 zatem
14 kwi 18:00
52: Zad1 D
14 kwi 18:01
drzewo: ZKS a innym sposobem może byś mi rozpisał bo ten akurat jest trudniejszy i łatwo dla mnie się
pomylić .
14 kwi 18:01
drzewo: a jak te 1 zadanie wyliczyć ?
14 kwi 18:02
52: an−bn=(a−b)(an−1+an−2b+...+abn−2+bn−1)
14 kwi 18:03
52: no i z tego masz
15−11=4
13−10=3
te liczby masz przed nawiasami 4*3=12 i ta liczba jest podzielna przez 12
14 kwi 18:04
ZKS:
Zadanie 1. wystarczy skorzystać ze wzoru
an − bn = (a − b)(an − 1 + an − 2b + ... + abn − 2 + bn − 1).
14 kwi 18:04
ZKS:
Wyjaśnij w którym miejscu to jest trudne to spróbuje wyjaśnić.
14 kwi 18:05
drzewo: dobra dzięki rozumiem już Twoim sposobem, ale jestem przyzwyczajony do dzielenia wielomianów i
tym sposobem jakoś mi nie zawsze idzie. Czy w tym przypadku nie da się podzielić tego
wielomianu ?
14 kwi 18:07
Janek191:
( x3 + 2 x2 + a x + b ) : ( x2 + 2) = x + 2
− x3 − 2x
−−−−−−−−−−−−−−
2 x2 + ( a −2) x + b
− 2 x2 − 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( a − 2) x + ( b − 4)
więc
a − 2 = 0 ⇒ a = 2
b − 4 = 0 ⇒ b = 4
14 kwi 18:08
ZKS:
Da się tylko że jest dłużej i łatwiej się pomylić jak chcesz mogę zrobić to dzielenie.
14 kwi 18:09
52:
x +2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3 + 2x2 +ax +b : x2+2
−x3 −2x
−−−−−−−−−−
2x2−2x−ax+b
−2x2−4
−−−−−−−−−−
−2x−ax−4+b
wg mnie to coś takiego
14 kwi 18:10
52: przy a + zamiast −
mój błąd źle przepisałem .//...
14 kwi 18:11
drzewo: dobra dzięki
14 kwi 18:19
drzewo: a czemu (x2 + 2) zamieniłeś na x + 2 to tak można ?
14 kwi 18:20
drzewo: dobra już to rozumiem dzięki.
14 kwi 18:30
drzewo: Mógłby ktoś rozpisać to 1 zadanie według tego wzoru ? Bo mi jakoś nie wychodzi.
15 kwi 12:49
...:
... jak Ci nie wychodzi to podziel
(15
7−11
7):(15−11) .. −
15 kwi 13:02