Logarytmy
Kamix: Mam takie proste zadanko:
Jeśli log
25=m, to log
510=?
Robię to, próbując rozpisać log
510 jako log
25:
| | log210 | | log210 | |
log510= |
| = |
| , ale nic mi to nie daje... |
| | log25 | | m | |
14 kwi 17:25
J: Rozpisz jeszcze : log210 = log22 + log25
14 kwi 17:26
Kamix: A okey, za chwilę wrócę do tego zadanka, a mam jeszcze pytanie, mam wykazać, że wyrażenie
3n+3n+1+3n+2+3n+3 jest podzielne przez 120, gdzie n∊ℕ+. Robię to tak:
3n+3n+1+3n+2+3n+3=3n(1+3+32+33)=3n*40, na podstawie tego każda wielokrotność 3
pomnożona przez 40 da liczbę podzielną przez 120, czy takie uzasadnienie wystarczy?
14 kwi 17:52
Kamix: Dziękuję J, dzięki Twojej radzie poradziłem sobie z tym logarytmem i wyszła mi prawidłowa
odpowiedź ; )) Co do mojego wcześniejszego pytania, doszedłem do wniosku, że 3n*40, mogę
zapisać jako 120*3n−1, a tutaj już nie ma żadnych wątpliwości, że liczba ta w takim
przypadku jest podzielna przez 120 ; ))
14 kwi 20:03