Funkcja okresowa:)
Blue: Uzasadnij, że funkcja stała f(x) = c dla każdego x∊R jest funkcją okresową, ale nie istnieje
dla niej okres podstawowy.
Wydaje mi się to oczywiste, ale zupełnie nie wiem, jak to udowodnić...
Jakieś pomysły?
14 kwi 17:22
PW: Okresowość jest oczywista: dla każdej liczby T>0 i dla dowolnej x∊R
(1) f(x+T) = c = f(x).
| | T | |
A dlaczego nie ma najmniejszej takiej liczby T? Bo |
| też spełnia równość (1) itd. |
| | 2 | |
14 kwi 17:31
Blue: I to tylko wystarczy napisać?
14 kwi 17:34
zawodus: Trzeba zrozumieć pojęcie okresu podstawowego.
14 kwi 17:35
PW: Wedle definicji okresowości i okresu zasadniczego − tak.
14 kwi 17:37
Blue: zawadus, ja wiem co to jest okres podstawowy... Tutaj tak jakby wydaje się, że ten okres byłby
nieskończony, czyli tak jakby go wcale nie było, prawda?

PW dziękuję
14 kwi 17:50
PW: Nie nieskończony, lecz dowolnie mały (dla każdego wybranego można pokazać np. dwukrotnie
mniejszy).
14 kwi 17:53
Blue: no tak też chyba można powiedzieć xD
14 kwi 18:05
PW: Nie, nie, nie. Tak
musisz powiedzieć. Okres podstawowy to najmniejszy z dodatnich okresów
| | T | | T | | T | | T | |
− taka jest definicja. W zbiorze {T, |
| , |
| , |
| , |
| ,...} nie ma |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
elementu najmniejszego (a kres dolny jest zerem).
14 kwi 18:11
Blue: ok, ok
14 kwi 20:37