g
Barry: Ciekawe czy ktoś sobie z tym poradzi
| | 1 | |
Udowodnij że jeżeli a1,a2,a3,...,an ∈ R+ i ciąg an− arytmetyczy to |
| + |
| | √a1+√a2 | |
| | 1 | | 1 | | n−1 | |
|
| +...+ |
| = |
| |
| | √a2+{a3} | | √an−1+√an | | √a1+√an | |
14 kwi 17:04
Wazyl: Tak poradzi.
14 kwi 17:04
Draghan: Potwierdzam.
14 kwi 17:05
PW: Ja też jestem pewien.
14 kwi 17:08
razor: na 100%
14 kwi 17:09
AS: Małe piwo!
14 kwi 17:10
...:
... pozostało określić stawkę i powiedzieć "sprawdzam" −
14 kwi 17:11
PW: I widzisz, Barry, my tu się staramy odpowiadać precyzyjnie na zadane pytania.
Ja mam osobistą prośbę: nie wstawiaj tych ruchomych elementów, cholernie przeszkadzają przy
oglądaniu listy pytań.
14 kwi 17:12
Barry: ok nie ma sprawy a może mi ktoś wyktłumaczyć jak rozwiązać zadanko ?
14 kwi 17:16
PW:
| | 1 | | √b−√a | | √b−√a | |
|
| = |
| = |
| . |
| | √a+√b | | (√b+√a)(√b−√a) | | b − a | |
Zastosowanie tego do kolejnych składników prawie kończy dowód (w mianowniku każdego ułamka po
lewej stronie jest r − różnica ciągu arytmetycznego.
14 kwi 17:26