Ostrosłup
Arni: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym długości krawędzi podstawy jest równa a i jest o 4 większa
niż odległość środka podstawy od ściany bocznej. Oblicz objętość tego ostrosłupa. Proszę o
pomoc
14 kwi 16:38
...:
y+4=a
...itd (z trójkątów podobnych wyznacz h)
14 kwi 16:47
J: | 1 | |
| h + 4 = a , gdzie h to wysokość podstawy ( trójkata równobocznego) , stąd oblicz a |
| 3 | |
14 kwi 16:48
J: Mój błąd .....
14 kwi 16:48
Arni: czyli że x2−y2=z2 będę miał ten mały kawałek a potem przyrównać co do czego?
14 kwi 17:07
Arni: Pomoże ktoś? bo nie wiem jak to dokładnie zrobić
14 kwi 17:25
...:
... a czego potrzebujesz do policzenia objętości
14 kwi 17:32
Arni: Pp=a2√3/4 no i h z tego co podałeś czyli (a√3/6)2−a2 czy (y+4)2 czy w x podstawić(y+4)
zamiast a?
14 kwi 17:47
Arni: Proszę o pomoc tylko w rozwiązaniu delty bo tu się gubię =/
14 kwi 18:05