rozwiąż równanie
rafi: | | 1 | | 1 | | Y−X | |
X |
| −Y |
| =−20−2* |
| |
| | 20 | | 20 | | 20 | |
licząc ten układ równań nie mogę tego obliczyć a powinno wyjść X=700 Y=300
14 kwi 16:24
wredulus_pospolitus:
masz układ:
a − b = −20 − 2b + 2a −> b+20 = a
3b − a = 10 −> 3b−10 = a
| | y | |
b+20 = 3b−10 −> 2b = 30 −> b = 15 −> |
| = 15 −> y = 300 |
| | 20 | |
a = .... więc x = ....
14 kwi 16:38
rafi: dzięki teraz kumam ale oglnie dało by się to rozwiązać bez podstawień a i b?
14 kwi 17:00
razor: można, np. mnożąc oba równanie razy 20 żeby pozbyć się ułamków i potem rozwiązywać podobnie jak
wyżej
14 kwi 17:03