BŁAGAM! POMOCY ; ))
COJESTGRANE?: Dany jest trójkąt o bokach: 10 cm, 15 cm i 20 cm. Wyznacz długość boków podobnego do niego
trójkąta, jeżeli:
a) najdłuższy bok drugiego trójkąta jest o 2,5 cm dłuższy od najkrótszego boku trójkąta
pierwszego,
b) obwód trójkąta drugiego wynosi 18 cm.
14 kwi 16:17
Janek191:
a = 10 , b = 15, c = 20
a) c' = 10 + 2,5 = 12,5
| | 12,5 | | 25 | | 5 | |
k = |
| = |
| = |
| |
| | 20 | | 40 | | 8 | |
więc
| | 5 | | 50 | |
a' = 10* |
| = |
| = 6,25 |
| | 8 | | 8 | |
| | 5 | | 75 | |
b' = 15* |
| = |
| = 9,375 |
| | 8 | | 8 | |
=============================
b) L = 10 + 15 + 20 = 45
L ' = 18
więc
więc
a' = 10*0,4 = 4
b' = 15*0,4 = 6
c' = 29*0,4 = 8
============
14 kwi 16:29