?
Damo93:
Zad.7.Pazdro
Długości boków pewnego trójkąta wyrażają się kolejnymi liczbami naturalnymi. Największy kąt w
tym trójkącie jest dwa razy większy od kąta najmniejszego. wyznacz długości boków tego
trójkąta.
Zrobiłem taki rysunek i :
z tw. sinusów
sin2α(x−1)= sinα(x +1) sin2α=2sinαcosα
2sinαcosα(x−1) = sinα(x+1) / sinα
2cosα(x−1)= x+1
dalej z tw. cos.
| | x+2 | |
W odp. cosα= |
| Co robię nie tak  ? |
| | 2x | |
14 kwi 16:13
Damo93: oni chyba inaczej oznaczyli boki jako x, x+1,x +2 −−> ale i tam mam coś zle bo inne długości mi
wychodzą
14 kwi 16:17
Janek191:
Pewnie długości boków oznaczono przez: x , x + 1, x + 2
14 kwi 16:19
bezendu:
(n+2)sinα=nsin2α
sinα(n+2)=2nsinαcosα
| | n+2 | |
n2=(n+1)2+(n+2)2−2[(n+1)(n+2)* |
| ] |
| | 2n | |
| | n3+5n2+8n+4 | |
n2=2n2+6n+52−2( |
| ) |
| | 2n | |
n
2−3n−4=0
n=4
długości boków,4,5,6
14 kwi 16:20
PW: Rozwiązanie nie może zależeć od oznaczeń − długości boków w obu sposobach będą jednakowe.
Wyliczyłeś
zatem z twierdzenia kosinusów
| | x+1 | |
(x−1)2 = x2+(x+1)2 − x(x+1) |
| |
| | x−2 | |
− do rozwiązania równanie 3. stopnia.
14 kwi 16:26
Damo93: właśnie tak teraz policzyłem

ale nie wiem dlaczego nie wyszło przy oznaczeniu boków jaki
x−1,x,x+1
14 kwi 16:26
Damo93: PW zapewne popełniłem gdzieś błąd w obliczeniach
14 kwi 16:28
zawodus: Był błąd w rachunkach
14 kwi 16:28
Damo93: dobra lecimy dalej bo maturka tuż tuż a ja się nadal mylę

Dzięki za odp. !
14 kwi 16:31