geometria
Ergo: 1) na przekatnej BD rownolegloboku ABCD obrano dowolny punkt P. Wykaz ,ze pola APD i CDP sa
rowne
2) Punkty P,Q,S dziela okrąg na trzy łuki PQ, QS i PS. Dlugosci lukow PQ,QS i PS pozostaja w
stosunku 2:3:4. Oblicz miary kator trojkata PQS
bardzo prosze o pomoc
2 lis 17:30
godzio187:

z tego wynika że b = c, jest przypadkowo że tam jest kąt 90
o tak mi sie narysowalo
2 lis 17:38
godzio187: 2 juz robie
2 lis 17:38
Ergo: dzieki ) geometrii nie cierpie moze dlatego ze nauczyciel kompletnie lekcewazy ja. Na jakiej
podstawie stwierdzasz, ze apd i cdp sa podobne?
2 lis 17:42
godzio187:

Środek koła oznacze O, zauważam że powstały mi 3 trójkąty równoramienne
liczymy najpierw kąty
3α+2α+4α=9α
9α=360
o
α=40
o
| | 180−120 | |
kąt <SOQ = 3*40=120 => <OSQ = <OQS = |
| =30o
|
| | 2 | |
analogicznie robimy z 2 kolejnymi tójkątami i otrzymujemy kąty Δ PQS
SPQ = 60
o
PQS=80
o
QSP = 40
o 
jak czegoś nie rozumiesz to pisz
2 lis 17:47
godzio187: (bbk) tam zle napisałem że c=b sorki mają wspólny bok "a" i bok x w obu jest ten sam i kąt DAP
= DCP
2 lis 17:52
Ergo: okej dziekuje Ci bardzo

juz rozumiem. Nic mi nie sprawia tyle problemow w matematyce co
geometria
2 lis 17:57