| 5−2n | ||
Uzasadnij że ciąg okreslony wzorem an = | jest ciągiem arytmetycznym. | |
| 3 |
| 5−2(n+1) | 5−2n | ||
− | = | ||
| 3 | 3 |
| 5−2n−2 | 5−2n | 5−2n−2−5+2n | 2 | ||||
− | = | =− | |||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
Dla n=1 an=1
Dla n=2 an=1/3
Dla n=3 an=−1/3
I z teorii troszkę:
"Ciąg an nazywamy arytmetycznym jeśli każdy wyraz oprócz 1 powstaje poprzez dodanie do wyrazu
poprzedniego − stałej liczby r −zwaną różnicą ciągu..
Teraz wystarczy wynieść wnioski z podanych trzech liczb(n) i odnieść się do twierdzenia