Sens liczbowy wyrażenia i jego najprostsza postać
anka: Dla jakich a wyrażenie
√(4a+20)/(√a2+10a+25))
ma sens liczbowy? Zapisz to wyrażenie w najprostszej postaci.
14 kwi 15:39
Wazyl: √coś
coś≥0
14 kwi 15:44
anka: a jak zapisać to wyrażenie w najprostszej postaci?
14 kwi 20:26
Saizou : Wazyl ale tam jest coś takiego
14 kwi 20:28
anka: pomocyyy
14 kwi 21:45
5-latek: To do prostszsej postaci
np √a2+10a+25= √(a+5)2= |a+5|
4a+20=4(a+5)
14 kwi 21:50
anka: i coś dalej z tym mogę zrobić? √4(a+5)/|a+5|
14 kwi 23:48
anka:
16 kwi 11:52
anka:
16 kwi 12:09
Draghan: Uśmiechnij się

Wyrażenie pod pierwiastkiem kwadratowym musi być ≥ 0
16 kwi 12:11
anka:
i teraz muszę rozpatrzyć dwa przypadki?
≥0 i ≤0
16 kwi 12:26
J:
Masz 2 warunki :
1) a + 5 ≠ 0
2) a + 5 ≥ 0
16 kwi 12:27
anka: a≠−5
a≥−5
a∊(−5,oo)
tak?
16 kwi 12:33
J: Tak.
16 kwi 12:34