| x + 2x | ||
9 = | *h ⇔ 18 = 3x*h ⇔ x*h = 6 | |
| 2 |
| 1 | ||
PΔ = | *2x*h = x*h = 6 | |
| 2 |
a, 2a − długości podstaw trapezu
h− wysokość trapezu.
Trójkąty ABP i CDP są podobne w skali 2:1
czyli:
| 2 | ||
k= | h | |
| 3 |
| 1 | ||
t= | h | |
| 3 |
| a+2a | ||
PABCD= | *h=9 | |
| 2 |
| 3 | |
ah=9 | |
| 2 |
| 1 | 2 | 2 | 2 | |||||
PI= | *2a* | h= | ah= | *6=4 | ||||
| 2 | 3 | 3 | 3 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
PIV= | *a* | h= | ah= | *6=1 | ||||
| 2 | 3 | 6 | 6 |
| 9−4−1 | ||
PII+PIII= | =2 | |
| 2 |