:((
Nick: Nie potrafię rozwiązać tego zadania pomógłby ktoś

?

znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt (1,0,0) równoległej do trójkąta o
wierzchołkach(2,3,0), (4,4,4), (2,0,4)
14 kwi 14:24
Krzysiek: wierzchołki trójkąta niech będą A,B,C
równanie płaszczyzny (parametryczne) to:
π: (x,y,z)=(1,0,0)+wektor(AB)t+wektor(AC)s
t,s∊R parametry.
14 kwi 15:03
łik: A możesz to jaśniej wyjaśnic?
14 kwi 22:23
14 kwi 22:25
łik: x=x0+λa1+λ2b1
y=y0+λa2+λ2b2
z=zo+λa3+λ2b3
taki mam wzór na równanie parametryczne
14 kwi 22:31
Krzysiek: i wiesz co oznaczają poszczególne symbole?
możesz też zapisać to tak:
(x,y,z)=(x0,y0,z0)+λ[a1,a2,a3]+λ2[b1,b2,b3]
14 kwi 22:43
AS: Możesz też napisać równanie płaszczyzny przechodzącej
przez trzy punkty A,B,C a następnie równanie szukanej płaszczyzny
A*(x − xo) + B*(y − yo) + C*(z − zo) = 0
15 kwi 12:33