..
krzysiek: Niech A i B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wiadomo, ze P(A∩B') = 3/10, P(A∩B) = 1/5 ,
P(A∪B)= 9/10. Oblicz P(A) i P(B).
14 kwi 14:24
irena_1:
A∩B'=A\(A∩B)
P(A∩B')=P(A)−P(A∩B)
| | 1 | |
P(A)=0,3+ |
| =0,3+0,2=0,5 |
| | 5 | |
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(B)=0,9−0,5+0,2=0,6
14 kwi 14:28
krzysiek: dzięki, pomogłabyś mi jeszcze z tym ? Niech A i B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w
Ω.Wykaż, że jeżeli P(A') = 4/5 , P(B) = 1/4 to 1/5≤P(A∪B)≤9/20
14 kwi 14:34
irena_1:
A⊂(A∪B)
P(A)≤P(A∪B)
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
| | 1 | | 1 | | 5+4 | |
P(A∪B)≤P(A)+P(B)= |
| + |
| = |
| |
| | 5 | | 4 | | 20 | |
14 kwi 14:49
irena_1:
Ostatnia linijka:
14 kwi 14:49