zadanie
Szymon: Z cyfr 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 tworzymy liczby sześciocyfrowe. Ile jest takich liczb, w których
dziewiątka występuje dokładnie trzy razy i żadna z pozostałych cyfr nie powtarza się?
14 kwi 12:51
Draghan:
Vnk to
wariacja bez powtórzeń k−wyrazowa ze zbioru n−elementowego.
Cnk to
kombinacja k−elementowa ze zbioru n−elementowego.
1. Dziewiątka na 1. miejscu:
Mamy liczbę w postaci
9 − − − − −
Dwie pozostałe nam dziewiątki możemy wpisać na
C52 sposobów, a resztę pozostałych cyfr
możemy wpisać na
V93 sposobów.
Czyli:
| | 5*4 | |
a = |
| *V93 = 10 * 7 * 8 * 9 = 5040 |
| | 2! | |
2. Inna cyfra na 1. miejscu
Mamy liczbę w postaci
X − − − − −, gdzie
X to jedna cyfra spośród {1, 2, 3, 4, 5, 6,
7, 8}
Pierwszą cyfrę wybieramy na
8 sposobów.
Pozostaje nam 5 miejsc na trzy dziewiątki. Możemy je rozmieścić na
C53 sposobów.
I pozostałe 2 cyfry możemy wybrać na
V82 sposobów.
| | 5*4*3 | |
b = 8 * |
| * 8 * 7 = 4480 |
| | 3! | |
Wszystkich liczb, spełniających warunki zadania, jest a + b = 9520.
14 kwi 13:42
Alt: Draghan ale ciorasz tę kombinatoryke : )
14 kwi 13:54
Draghan: Lubię

Miałem z tego szóstkę w szkole
14 kwi 13:59
Alt: 9 tego też walczysz?
14 kwi 14:02
Draghan: Tak

Podwyższam wynik
14 kwi 14:03
Alt: jakie plany na studia, o ile mogę zapytac : )
14 kwi 14:05
Draghan: Informatyka na PG
14 kwi 16:20